Nyttårshelg i Bernkastel-Kues 2016/2017

Mange av våre idéer for litt unike steder å reise til dukker gjerne opp tilfeldig ved at vi enten kommer over det mens vi er på tur et annet sted eller i annet ærende, eller at vi har hørt noen andre fortelle om det.

Historien bak hvordan vi kom til å reise hit startet egentlig da vi var på biltur i Moseldalen i Tyskland i oktober 2009. Da kjørte vi bil fra Norge, hele veien ned igjennom Moseldalen, til byen Trier og opp igjen. Det ligger små tettsteder etter hverandre nedover og til slutt kom vi inn i den lille byen Bernkastel-Kues. Vi hadde ikke tenkt til å overnatte der, men falt pladask for den lille byen, men så oppdaget vi plutselig Märchen Hotel, i det som vel kan kalles hovedgata. Viste seg at Märchen Hotel (Eventyrhotellet) står på verdensarv-listen som ett marchen logoav verdens eldste hoteller (fra 1640) og har vært i samme families eie siden (10 generasjoner nå). Alle rommene har navn og er innredet i gammel stil etter forskjellige eventyr. I 2009 fikk vi da et lite og koselig rom som het “Den onde stemorens rom” (fra Snehvit & de 7 dverger). De ansatte var kledd i tidsriktige klær (1700-talls) og alt var i det hele tatt utrolig stilig og gjennomført. Vi endte også med å spise på hotellets restaurant som vi fant ut etterpå at hadde rosette i Michelin-guiden.

Da vi sjekket ut dagen etter lå det en liten pamflett/reklame i resepsjonen med informasjon om at de har en spesiell nyttårsfeiring på hotellet hvert år. Vi fikk lyst til å reise tilbake igjen dit den påfølgende nyttårsfeiringen, men det var fullbooket både inneværende år og året etter.

SchmetterlingI mai 2016 kom jeg plutselig på denne idéen her igjen og sjekket nettsidene til hotellet for info om nyttårsfeiring. Det viste seg at de hadde 2 ledige rom igjen, og ett av de var “Schmetterling”-rommet (Sommerfugl-rommet), så da booket jeg det.

Avreise:
For å komme seg til Bernkastel-Kues er nærmeste flyplass Frankfurt-Hahn absolutt nærmest – kun 30 minutters kjøring unna… Dessverre var det ikke noe fly dit tilgjengelig fra Oslo, så vi måtte til den særdeles store Frankfurt Airport. Det finnes nok mulighet for å komme seg fra flyplassen til Bernkastel-Kues uten bil (i hvert fall fra Hahn), men vi valgte å booke leiebil for å ha muligheten til å se oss litt rundt i området hvis vi skulle ønske det.

Jeg kunne sikkert skrevet om hele reiseopplevelsen, men etter en fin direkte flytur med SAS Plus tidlig på morgenen og kjøretur fra flyplassen i litt over halvannen time så ankom vi Bernkastel-Kues i 15-tida. Jeg hadde gudskjelov husket å booke parkeringsplass med hotellet på forhånd da det omtrent ikke finnes plasser til bil der…

2017-01-02 11.39.50
Märchen Hotel

Det var litt tidlig for innsjekk, så vi ruslet en tur i gatene der og fant en skikkelig typisk tysk øl-bule. Knøtt lite sted like ved hotellet som serverte godt øl og noe enkel pub-mat.

Klokka ble vel 17 før vi gikk vi tilbake til den særdeles stilige resepsjonen, og rommet var klart til oss. Trivelig og personlig service av en dame som faktisk pratet godt engelsk (det er få engelsktalende i Bernkastel-Kues), bagasjen var også allerede hadde blitt båret opp på rommet. Vi fikk informasjon om helgens program og noen gode tips før vi ble fulgt opp til rommet vårt.  Irriterende nok så tok jeg lite bilder av rommet, så jeg har lånt disse her fra hjemmesiden deres – men det var mye finere enn på bildene, bl.a. med kjempefint bad og en liten veranda.

marchen seng
Deilig bred seng!
marchen rom
Peisen var deilig å ha 🙂
2016-12-30 18.24.02
Programmet for helgen
2016-12-30 18.21.29
Boblebadet brukte vi også

Første kveld:

Vi slappet av litt på rommet, dusjet og skiftet før vi gikk ned i restauranten for velkomst-drikk, deres egenproduserte musserende vin som var så god at vi kjøpte med et par flasker hjem… Vi ble vist til bordet vårt hvor vi fikk servert en nydelig 3-retters tyrkisk-inspirert meny med tilhørende viner til rettene. Husker dessverre ikke lenger akkurat hva det var til forrett, men hovedretten var en tradisjonell type tyrkisk kjøttkake som var helt nydelig. Til dessert ble det servert krokanis med karamellsaus.

Koselig velkomst vet bordet vårt
Koselig velkomst ved bordet vårt 🙂

Etter middagen ruslet vi rett og slett tilbake på rommet med en flaske vin, tente i peisen og la oss i boblebadet… Helt herlig etter en lang dag med svært tidlig avreise fra Oslo!

Nyttårsaften:

Det som var meget kjekt for oss “anti-morgenfugler” var at man kunne velge selv om man ønsket å få servert frokosten på senga eller spise den i restauranten. Da var valget enkelt for oss, så vi våknet vel at det banket på døra i 9:30-tiden… Det sto virkelig ikke tilbake for noe av det bedre jeg har opplevd av hotellfrokost rundt i verden, med alt fra ferske baguetter til ristet brød, diverse pålegg, omelett til meg og kokt egg til Katarina. Vi endte med å ta frokosten på senga alle 3 morgener 🙂

Etter en ganske lang frokost, ruslet vi til det ene torget, hvor det var underholdning fra scenen, velkomst-tale fra borgermesteren og ikke minst… en time med gratis Glühwein (varm rødvin) 🙂 Katarina falt pladask for de koselige glass-koppene man betalte en 2,5 euro “pant” for, så de ble med hjem…

Etter en time med skikkelig tysk underholdning i form av sang og dans, samt et par glass med glühwein rusla vi til en koselig pizza-restaurant, Pizzeria Italia Badstube, og spiste litt enkel lunsj.

Så bar turen ned til kaia for å bli med på det inkluderte elvecruiset på Mosel-elven. Det var ganske kjølig ute, men veldig deilig inne på båten hvor vi tok en øl mens vi nøt den fantastiske utsikten i en halvannen times tid.

2016-12-31 19.20.35Tilbake på hotellet ble det en ny tur i boblebadet før vi gjorde oss klar for kveldens festmeny i restauranten og selve nyttårsfeiringen. Ettersom det tross alt er nyttår så må man jo pynte seg, så det her ble da antrekkene for kvelden (t.h.).

Vel nede i restauranten fikk vi servert en helt vidunderlig 7-retters meny. Samme her også at jeg ikke lenger husker alle rettene, men de som virkelig skilte seg ut var første forrett som også var en form for velkomstdrikk ettersom det var en musserende vin med en særdeles god og syrlig sorbét-is oppi. Vi fikk også en helt perfekt tilberedt laksetartar med chips laget av fiskeskinnet, samt en svin indrefilet til hovedrett. Svin er som sikkert mange vet, en av Tysklands absolutt største spesialiteter, og selv om det var langt fra Schweinshaxe (svineknoke) til dette her, så var den rett og slett mesterlig tilberedt.

Etter å ha sittet rundt 3,5 timer til bords nærmet klokka seg 23:30. Vi tok på oss godt med yttertøy utenpå finstasen, fikk hver vår lommelykt og ble med hotellpersonalet og de andre hotellgjestene på en 10-15 minutters vandring opp igjennom vinrankene til en høyde ovenfor byen. Dessverre var det umulig å ta noe særlig gode bilder herfra i mørket, men vi hadde fantastisk utsikt til fyrverkeriet over byen. Klokka ble midnatt, vi fikk servert musserende vin, og hotellets personale skjøt også opp litt eget fyrverkeri.

Vi ble vel der oppe i en 15 minutters tid før vi ruslet nedover igjen og fulgte lyden fra musikken på torget – her var det skikkelig byfest! Det var på mange måter som å være på kombinert 70-80-90-00-tallsparty – hvor det både ble spilt de største internasjonale hittene men også helt klart en del av de største tyske allsang-låtene. Vanvittig moro, med boder som solgte drikke, da inkludert diverse typer Glühwein – både med og uten tilsatt forskjellige typer sprit.

Etter å ha vært der i et par timer, bestemte vi oss for å rusle i retning hotellet, men festen var på ingen måte over på torget, de holdt visst på til 04:00(!) før musikken stoppet. Må være trivelig å bo i bygningene rundt torget… 😉

Vi hadde egentlig tenkt til å gå tilbake til rommet, men i en bakgate lå det en koselig liten bar som vi svingte innom for å titte. Vanvittig god stemning, godt øl og bra musikk! Vi tok én øl hver før vi gikk tilbake på rommet og la oss.

Søndag 1. nyttårsdag:

I programmet så var det egentlig inkludert en tur med traktor opp mellom vinrankene, med både vinsmaking, glühwein og schnapps (som jo alltid er velkomment “Dagen Derpå”…). Men da klokka var 11:30 og vi fortsatt nøt å bare slappe av i senga med den gode frokosten og et par TV-serier på skjermen, valgte vi å droppe det. Isteden valgte vi å gå en tur i Bernkastel-Kues, bl.a. ruslet vi over brua til vin-museet som – ikke veldig overraskende – var stengt. Det var kjølig i luften men helt vindstille og veldig deilig å være ute. Og det er noe eget å rett og slett nyte stillheten!

Etter en stund satte vi oss ned på en vinbar hvor de også serverte noe enkel lunsj, før vi var tilbake på hotellet. Vi hadde lyst på noe potetgull og noe å drikke til å ha på rommet så vi gikk ned i resepsjonen. Der hadde de noen geniale piknik-kurver ferdig satt sammen med forskjellig innhold – deriblant da en kurv med en pose taco-chips, chilinøtter, 4 øl, en kortstokk og 2 valgfrie DVD-filmer… Å jada… vi snakker skikkelig 90-talls-løsning 😉 Vi plukket med oss bl.a. Entrapment og slappet av med film frem til middagen kl 19:30. Her husker vi ikke lenger hva vi spiste, men det var helt sikkert nydelig!

Ikke veldig overraskende så ble det ikke noe mer enn retur til rommet etter middagen og relativt tidlig i seng.

Mandag 2. januar  sjekket vi ut av hotellet, kjøpte med oss et par flasker av den nydelige musserende vinen og kjørte tilbake til flyplassen og retur hjem.

Terning-5Oppsummert / vurdering;

Totalt sett var dette her en utrolig deilig og morsom opplevelse. Det var noe eget å dra til en bitteliten by som har sine egne tradisjoner rundt nyttårsfeiringen – spesielt her hvor det omtrent ikke var andre utenlandske turister.

Jeg skal nok være enig i at hotellet ikke er “mer enn” 4-stjerners totalt sett, men både service og ikke minst kvalitet på maten i restauranten hadde vært verdt enda en stjerne. Har full forståelse for at restauranten nevnes med store ord i Michelin-guiden. Hotellet har også en bitteliten spa-avdeling hvor man kan booke et romantisk bad i eget stort massasjebad – med da rosebladet strødd rundt og kun opplyst av stearinlys. Dette var dessverre ikke ledig på de tidene vi hadde anledning selv, men det kan jo være verdt å tenke på å booke neste gang…

Hotellet er ett av de mest sjarmerende og personlige hotellene/overnattingsstedene jeg noensinne har bodd på og oppleves som noe virkelig unikt. Du kan føle på historien i veggene og man kan se elementer i bygningen helt tilbake fra 1600-tallet, med da de påbyggingene og endringene som er gjort for hver generasjon.

Neste gang skal vi få booket et av Exclusive-rommene – det koster ikke mye mer, og spesielt det ene – Gulliver-rommet – har boblebad ute på verandaen…

Vi fikk for øvrig også vite at et absolutt høydepunkt i kalenderen for Moseldalen og da Bernkastel-Kues spesielt er Vinfestivalen som arrangeres der den første uken i september. Vi har ikke anledning i 2018, men kanskje noe å prøve på i 2019? 🙂

Så hva kostet denne helgen totalt for oss begge?

Skjermbilde 2018-01-13 kl. 14.33.31

Det var virkelig fantastisk opplevelse, og skal vi sammenligne med andre unike opplevelser så lander det totalt sett på Terningkast 5.

Blogglisten hits

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: