Konge og dronning for en natt – Dalhousie Castle

I mai/juni i 2015 så var jeg og Katarina i Skottland hvor vi hadde leiebil og kjørte rundt i 10 dager. Vi elsker rett og slett Skottland, det er fantastisk fint – og når vi begge er så glade i skotsk whisky i tillegg er det jo virkelig en drømmedestinasjon! Dette innlegget tar for seg vårt besøk og overnatting på Dalhousie Castle 24.-25. mai i 2015.

2015-05-25 11.59.49

Etter å ha sjekket en del på nett, både anmeldelser av tidligere besøkende og funnet hva som passet i forhold til ruten vi hadde tenkt oss rundt i Skottland, så landet valget denne gangen på Dalhousie Castle. Jeg ble også fristet av at slottet tilbyr noen unike opplevelser, som vel temabildet for innlegget også hinter om… Det passet også veldig greit at det bare var et kvarters kjøring fra Glenkinchie whisky-destilleri som vi besøkte på formiddagen før vi kom til slottet 🙂

Etter å ha parkert på den imponerende gårdsplassen, ble vi møtt i døren av en hyggelig dame som overtok bagasjen vår og guidet oss ned til resepsjonen for innsjekk. Vi ble informert om at det var bryllup og bryllupsfest på slottet den kvelden, så vi ble litt bekymret for at det kom til å være mye støy eller at ikke opplevelsen av å bo på slottet ble så unik som ønsket… Men det viste seg at den bekymringen var helt unødvendig selv om de hadde fest med live-band inne i den ene festsalen.

Vi fikk en kort guidet tour av slottet før vi ble vist inn i tårn-suiten vår. Det er ikke ofte jeg blir målløs av flotte rom, men dette rommet er vel helt klart det fineste rommet jeg noen gang har overnattet på!

Etter at vi hadde kommet over hvor imponert vi var over det fantastiske rommet, ruslet vi ned til biblioteket hvor det var Afternoon Tea og mulig å bestille seg noe enkle lunsj-retter. Helt fantastiske lokaler, med deilige chesterfield-salonger og en “hemmelig dør” igjennom bokhylla for å komme til baren på andre siden. Tok dessverre ikke noe egne bilder herfra så låner bildene fra nettsidene til hotellet her.

Det skulle vise seg at “enkle lunsj-retter” ikke akkurat var helt passende beskrivelse… Jeg bestilte en biff-sandwich som viste seg å være en ganske stor nystekt baguette med indrefilet, rødløk og nydelig sennepsdressing – kanskje noe av det beste jeg har hatt til lunsj noen gang…! Vi satt og slappet av og nøt stillheten, før vi plutselig hørte sekkepipe bli spilt utenfor. Vi tittet ut av vinduet og så at det var for å ønske det tidligere nevnte brudeparet velkommen til slottet.

Etter å ha fullført lunsjen og et glass Champagne, gikk vi forbi resepsjonen for å kanskje få et glimt av brudeparet, noe vi så absolutt gjorde – men vi ble litt mer paff av en mann i kilt som sto rett innenfor inngangen med en stor ørn på armen… Viste seg at ørnen hadde vært ring-bærer og da altså fløyet ringen til brudeparet mens de sto til alters! Må jo si det var noe annet enn å ha en av barna eller forlovere til å passe på ringene 😉

Tilbake på rommet tar vi på oss badetøy og badekåpe og tusler ned i Dalhousie Aqueos Spa hvor jeg hadde booket oss en time hver med massasje. Det er ikke akkurat et veldig stort spa-anlegg her, men det har et varmt og deilig lite basseng med boblebad- og motstrøms-mulighet og et par forskjellige badstuer, samt regnfallsdusjer. Men til å være et sted med kun 11 rom så holder det så absolutt mer enn nok – og er gjerne et passe sted å være mens man venter på sin behandling uansett.

dalhousie spa
Deilig varmt lite basseng i Aqueos Spa i Dalhousie Castle

Etter å ha kost oss i spa i et par timer (inkludert massasjen) gikk vi tilbake til rommet for å slappe av, nyte champagnen som tross alt fulgte med på rommet, og gjøre oss klare for kvelden.

Vi hadde avtalt middag kl 19:30 så vi hadde fått beskjed om å komme til biblioteket et kvarter før. Der ble vi sittende i de deilige chesterfield-stolene mens vi i ro og mak med menyen i hånd, bestemte oss for hva vi skulle nyte i den inkluderte 4-retters middagen for kvelden. Dette samtidig som vi nøt et glass martini 😉

Etter 20-25 minutter blir vi fulgt ned til The Dungeon Restaurant, som nok ikke var like trivelig for 800 år siden som det er nå… Helt utrolig flotte lokaler med en unik stemning. Selv om det her er en kjeller så opplevdes det hele som et varmt og innbydende lokale – kanskje bittelitt samme følelsen som man får på Oslos mest romantiske restaurant Klosteret (?) selv om det her er noe helt unikt. Gamle rustninger og sverd hengende på veggen og høyt under taket selv om det tross alt er en dyp kjeller som har huset fanger og vært gravplass i noen hundre år…

Maten var helt vidunderlig og så absolutt verdt sine Rosetter i Michelin-guiden (burde hatt stjerne spør du meg når man tar servicen i betraktning også..)! Lover å bli flinkere til å ta bilder og notere hva vi faktisk spiser for noe for å ha til fremtidige innlegg, men jeg husker i hvert fall at jeg spiste hjort til hovedrett. Men det jeg egentlig husker best var de 1700-talls-kledde kelnerne som var svært oppmerksomme og aldri var langt unna om det skulle være noe.

Etter middagen – som jo varte en god stund med sine 4 retter + mellomretter – satte vi oss igjen inn i biblioteket hvor jeg benyttet anledningen til å utforske det meget imponerende utvalget av whisky i baren, før vi ruslet til rommet for kvelden.

Morgenen etter fikk vi en fantastisk frokost levert på rommet, og den ble nytt i det egne lille hjørnerommet hvor det er et lite spisebord og stoler, og fantastisk utsikt gjennom de små vinduene i “tårnet” (bilde av rommet er tidligere i innlegget).

2015-05-25 10.35.25
Katarina er litt snurt for at vi ikke kunne ta med oss den helt utrolige blomsterbuketten som fulgte med på rommet… Å kjøre rundt i Skottland i 10 dager med den i bilen ville kanskje være litt vanskelig 😉

Etter frokost og utsjekk gjorde vi oss klare for det som skulle bli høydepunktet for slotts-opplevelsen – Falconry – altså å “fly” ørn, falk og ugle!

Vi visste egentlig ikke hva dette gikk ut på, men vi ruslet ned til en plass litt nedenfor slottet hvor vi ble møtt av en kjempekoselig jente som fortalte om alle de forskjellige fuglene de hadde. Hun kunne livshistorien til hver eneste en av ørnene, falkene, skjærene og uglene som var der, så jeg følte meg litt “dum” da jeg spurte hvor lenge hun hadde jobbet der… -Da i påvente av å nesten høre setningen “Jeg ble født i skuret her borte og har vokst opp med ørn og falk…”, men hun fortalte at hun hadde jobbet der i bare 6 måneder(!)…!

Hun fortalte også at en av de største skjærene der (“Jake”, som sitter i forgrunnen i det første bildet her) visstnok har spilt i veldig mange filmer, men at han nå var pensjonert og bare nøt late dager…

Jeg hadde booket en såkalt “Mixed Hour” som inkluderte en time hvor man fikk fly både ugle og falk. Måten det fungerte på var at guiden først tok med en ugle, og så en falk, som fikk fly avgårde og satte seg ganske langt oppe i et tre et par hundre meter unna. Så fikk vi en skinnhanske, og så la guiden noe kjøtt på oversiden av hånda, og så var det bare å vente…

Det var utrolig spennende og vi ble mektig imponert over de fantastiske fuglene. Egentlig var det nesten mest imponerende med ugla, for den hadde nesten halvannen meters vingespenn når den slo ut vingene helt. Når den stuper ned fra et høyt tre et stykke unna og flyr bare centimeter over bakken helt til den et par meter unna deg stiger opp til armen din føles det mektig!

Det som også var kult var å få kjenne inn igjennom fjærene på ugla – det er jo nesten ikke noe der 😉 Det er m.a.o. omtrent bare fjær… Ugla likte også veldig godt å bli kjælt med, og var veldig snill å ha på armen.

Det hele var i det hele tatt en helt utrolig flott opplevelse og anbefales for alle som vil gjøre noe litt ekstra spesielt!

Så hva kostet dette “gildet” av et opphold på et slott, inkludert alt?

Skjermbilde 2018-01-18 kl. 00.53.27

Dette er da ikke inkludert fly tur/retur og leiebil ettersom det her kun er én dag av hele 10 dagers-turen til Skottland. Vi bodde ikke slik de andre 9 nettene på turen 😉

Oppsummering og vurdering:Terningkast-6

Dette her var VIRKELIG en helt fantastisk opplevelse, og helt klart en av de absolutt mest minneverdige opplevelsene vi har hatt noen gang. Det hele var gjennomført luksus fra vi ankom til vi dro – men likevel med en fantastisk varme og hygge, og vi følte oss virkelig som konger av slottet, om enn bare for en dag/natt… Vi har så absolutt lyst til å reise tilbake hit igjen, og når vi først ser hva det hele kostet for et døgn sånn, så kunne det vært like greit å gå for det tilbudet de har nå som heter “Royal Experience”. Kan jo være et tips for andre som kanskje skal på bryllupsreise eller noe også 😉

Vi er svake for steder og lokasjoner som har mye historie, og Dalhousie Castle er så absolutt et slott som har dette.

Det her var rett og slett terningkast 6 og må nesten få være en målestokk for slike type opplevelser i fremtiden også.

Blogglisten hits

3 thoughts on “Konge og dronning for en natt – Dalhousie Castle

Add yours

  1. Veldig bra Tom Andrew!
    Takk for fin « artikkel» – dette gir inspirasjon for oss som drømmer om å gjøre tilsvarende tur.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: