Nyttårshelg på Thorskogs Slott

Noen ganger lander bare muligheten til å oppleve noe unikt rett i fanget på en og man bare må kaste seg rundt og booke. Dette er så absolutt tilfellet når det kommer til Thorskogs Slott! Jeg var på besøk her et døgn i jobbsammenheng og jeg falt rett og slett pladask for dette sjarmerende slottet og dets historie. I løpet av oppholdet fant jeg en pamflett i resepsjonen som viste informasjon om at de har en egen nyttårsfeiring – og “gal” som jeg var så booket jeg rom på slottet den påfølgende nyttårsaften – 2014/2015…

Tilbudet inkluderte overnatting fra 30. desember til 1. januar, som for 2014/2015 betød ankomst tirsdag og hjemreise torsdag. Jeg finner dessverre ikke igjen det nøyaktige programmet som var fra året vi var der, men det er tilnærmet det samme som gjelder for nyttårsfeiringen i år, 2018. Denne kan du se her: Nyarsarrangemang_2018_180130pdf

Thorskogs Slott ligger særdeles idyllisk til, 3 times kjøring fra Oslo – ca 40 minutter nord for Gøteborg. Når man tar av hovedveien og inn i skogen hvor slottet ligger, føles det nesten som man kjører tilbake i tid og inn i et lite eventyr-land. Gamle, flotte trær omgir alléen inn til slottet og rundt den lille dammen med ender og gjess.

Vi ankom slottet rundt kl 16, og til vår store glede var det fortsatt Afternoon Tea, som inkluderte mer mat enn man normalt sett kan finne i en stor lunsjbuffét, så det ble et glass bobler, et par smørbrød og småkaker før vi gikk på rommet.

Skjermbilde 2018-09-16 kl. 12.15.00
Slottsrum (Oscar) – BIlde lånt fra hjemmesiden til Thorskogs Slott

Rommet vårt het Oscar og er innenfor det som de kaller “Slottsrum” (Dobbeltrom) i 3. etasje på slottet. Alle rommene på slottet er rimelig store, og er innredet med tidsriktige møbler. Det eneste jeg vel vil påpeke er at rommene ikke er spesielt lydisolerte, så hvis man våkner lett av knirking av at noen går i trappene utenfor døren, velg heller rom i det tilstøtende Segelmakeriet eller Smedjan som er egne bygg ved siden av slottet. Disse rommene er også fantastisk flotte, dog mer moderne innredet. Jeg vil også nevne at vi har bodd på Thorskogs Slott en gang i 2016, hvor vi da bodde i Christina-rommet – som brukes som brudesuiten på slottet. Dette er rett og slett enormt stort… Her har du også en 35 kvm stor veranda, stort badekar med løveføtter og ikke minst – himmelseng… Det er i praksis ingen forskjell i prisen (+200,- / pers for hele helgen) å ha dette rommet, men da må man være tidlig ute med booking 🙂

Etter et kjapt besøk på rommet for å skifte til aftenens antrekk, gikk vi ut til Jägarsalen som er et gammelt kornlager fra 1600-tallet, nå omgjort til et fantastisk rustikt lokale med solide bord og benker med skinnfeller. Her fikk vi servert velkomstdrikke og ble ønsket velkommen av Lasse Nilsson, fungerende hotellsjef/daglig leder. Han fortalte også den fascinerende historien til Thorskogs Slott, deriblant et par artige kuriosa… Petter Larsson, som bygget selve slottet i 1892, installerte et lite vannkraftverk i elven nedenfor for å ha elektrisitet på slottet. Det produserte ikke så mye strøm, men nok til å ha lys i den ene stuen som var ut mot elven. Dette for å imponere hans argeste konkurrent som hadde bygget et slott på andre siden av elven. Thorskog hadde visstnok elektrisitet tidligere enn Gøteborg som følge av det her…

Lasse fortalte også den triste nyheten at Tommy Jonsson, som har eid Thorskog sammen med Lena Jonsson siden 1986, gikk bort noen måneder tidligere og at det var derfor han hadde blitt spurt om å komme tilbake for å være daglig leder mens Lena besluttet hva hun ville gjøre med stedet.

Etter velkomsten og historietimen ble vi ønsket velkommen inn i Orangeriet, hvor vi hadde fått plass på et stort rundt bord sammen med 3 andre par. Dette er greit å vite om på forhånd for hvis man ønsker å bare være romantisk med sin kjære så er muligens dette ikke helt riktig arrangement… Det er jo en nyttårsfest-helg, så her er også poenget å ha det hyggelig sammen med de andre gjestene (og ansatte). To av parene på bordet, begge i 60-årene, som kjente hverandre fra tidligere, klikket vi umiddelbart med, og praten gikk lett og ledig rundt bordet med disse. Det siste paret hadde nok neppe fått med seg at dette var et sosialt arrangement, for de holdt aldri fingrene av hverandre. De satt stort sett og bare snakket med hverandre, kysset mye og så i det hele tatt ganske nyforelsket ut… Dette reagerte de andre to parene såpass mye på at de spurte i resepsjonen på morgenen dagen etter om disse turtelduene kunne bli plassert et annet sted da de ødela stemningen for oss andre… Så under nyttårsmiddagen dagen etter var de plassert på et annet bord og vi 6 hadde eget bord 🙂

Jeg husker ikke nå lenger hva vi fikk servert – men det var helt sikkert veldig godt 🙂 Jeg tok ikke noen bilder her denne første kvelden. Etter middagen gikk vi en tur ned i den fantastiske kjelleren hvor det er billiardbord, dart og mange forskjellige brettspill, samt en bar. Da jeg var her med jobben tidligere i 2014, hadde vi middag og “Lös mordet innen middagen” i Vinprovarummet som er like utenfor vinkjelleren. Dette kan så absolutt anbefales om man er her i et større selskap eller i jobb-sammenheng!

Vi spilte litt billiard før vi bestemte oss for å ta med litt rødvin og et par brettspill opp på rommet. Veldig greit å kunne være opplagt til nyttårsaften dagen etter 🙂

Nyttårsaften spiste vi frokost og slappet av litt på rommet før vi kledde på oss for å bli med på “Promenad til Skogsgläntan” kl 11:30. Dette innebar en felles tur i skogen i området, hvor vi underveis stoppet for varm vin / gløgg ved et fossefall, og etter drøyt 45 minutters tur, spiste lunsj i det de kaller Skogsgläntan. Vi fikk servert en nydelig kjøttsuppe og fikk kjøpe øl/vin og Jägermeister. På denne turen ble jeg gående og prate litt med Lasse Nilsson, hvor jeg spurte om hva som kom til å skje med slottet nå. Han har vært venn med Lena og Tommy helt siden de kjøpte slottet i 1986 og fortalte at han håpet å kunne få til en avtale hvor han kunne fortsette å drive stedet videre. Et par uker senere, i januar 2015, kom nyheten om at Lasse og 3 andre har gått sammen som eiere av Thorskog. Dette er særdeles gode nyheter, for mer personlig dedikert og rett og slett trivelig kar skal du lete lenge etter 🙂 Så da er fremtiden til Thorskogs Slott så absolutt trygg!

Tilbake på slottet satte vi oss oppi en av de vedfyrte badestampene en times tid, før det var på tide å gjøre seg klar til kvelden.

Før middag var det aperitif ved flygelet i “Musiksalongen” i 2. etasje, sammen med presentasjon av menyen for kvelden. Middagen ble servert i et helt fantastisk flott pyntet Orangeriet, og denne kvelden var det rett og slett en overdådig flott middag med tilhørende viner. I løpet av middagen var det både taler av vertskapet og også et par spontane taler og skåler av gjestene, undertegnede inkludert. Det er jo skikkelig fest tross alt 🙂 Totalt var det vel rundt 50 gjester denne kvelden.

Når klokka nærmet seg midnatt kledde vi på oss og gikk ut for å se på Thorskogs eget fyrverkeri, og det var så absolutt meget bra! Her var det virkelig ikke spart på noe som helst 🙂 Like før midnatt og oppskytingen av rakettene, holdt Lasse Nilsson en rørende og flott nyttårstale hvor han også minnet avdøde Tommy Jonsson.

Tilbake inne i Orangeriet er det rigget om til dansegulv med DJ, og her kommer kanskje den eneste bittelille kritikken jeg har til dette fantastiske oppholdet… DJ´en fikk ikke lov til å holde på lenger enn til 01:30, noe som jo betyr at det kun var litt over én time med musikk og mulighet for dans. Når det er sagt så hadde det uansett vært en veldig lang dag, så det var sikkert helt ok å tusle til rommet etter dette…

Morgenen etter var Orangeriet igjen omdekket til en fantastisk frokostbuffét, og så sjekket vi ut i 12-tiden.

Så hvordan vurdere denne opplevelsen?

+ Fantastiske og unike omgivelser
+ Svært høy standard på både rom og fellesarealer
+ Svært rolig og avslappende
+ Høy kvalitet på maten
+ Meget god og personlig service
+ Gjennomført og flott program for begge dagene! Spesielt koselig med felles fottur i området.
+ Spennende historie!
+ Badstu + Utendørs badestamp
+ Høy verdi for prisen – kun drikke til maten som ikke er inkludert.

– Helt lydløst / ingen musikk i bakgrunnen verken ved Afternoon Tea-området eller i kjelleren.
– Alt av underholdning/musikk stoppet allerede kl 01:30 nyttårsaften.
– Selv om det er mye info på hjemmesiden, gir denne, og da spesielt bildene, virkelig ikke et godt nok inntrykk av hvor fantastisk det er her…

Vi har rett og slett falt helt pladask for Thorskogs Slott! Det må virkelig være en av Sveriges flotteste Herregårder / Slotts-hoteller. Det er særdeles høy standard og historien sitter dypt både i slottets vegger og i området for øvrig. Personalet lever så absolutt opp til det historiske suset og leverer service av ypperste klasse. Alt av måltider har vært så absolutt prima, selv om jeg ikke nå 4 år senere husker akkurat hva vi spiste til enhver Terning-5-+tid. Det er særdeles få andre steder jeg har fått så ro og følt meg så avslappet som her og vi skal så definitivt tilbake igjen hit flere ganger. Vil anbefale å dra hit på en av de oppsatte helgene med organisert program og inkludert mat! Ettersom vi har overnattet på andre slott både før og senere så er det jo lett å sammenligne med de… I forhold til eksklusiv følelse vil det vel fortsatt ikke være helt sammenlignbart med vårt overveldende opphold på Dalhousie Castle i Skottland, så med det i bakhodet så vil jeg gi Thorskogs Slott Terningkast 5+.

Blogglisten hits

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: