“Guilty Pleasure” – Beat for Beat

Det er bare å innrømme det, jeg er svak for live-musikk på alle mulige måter. Ettersom jeg spiller piano selv er jeg nok også litt i overkant opptatt av dyktige pianister, og det har man jo som kjent i Beat for Beat. Da Gisle Børge Styve valgte å takke for seg som en av pianistene, og Ivar Dyrhaug ga seg etter 17 år som programleder var jeg egentlig litt bekymret om hele konseptet kom til å dø ut. Men jeg må si at Lars Andreas Aspesæter imponerer stort som ny pianist, og Atle Pettersen gjør virkelig en strålende jobb som ny programleder! Å være med på innspillingen i studio er veldig artig, og kan anbefales på det varmeste!

Hvor spontant er det egentlig?

NRK er perfeksjonister til det siste og ikke noe overlates tilfeldighetene. Dvs; Resultatet du ser på skjermen skal være 100 % hver gang. Beat for Beat har aldri blitt sendt live, men programmet var noe mer tilfeldig da det først ble introdusert enn det har blitt etter hvert. Konseptet kommer opprinnelig fra Irland (“The Lyrics Board”) men NRK ble nok mest inspirert av den svenske versjonen “Så skal det låta” som hadde hatt oppstart på SVT1 i 1997, 2 år før Beat for Beat startet. Visstnok så listet hver av de 4 artistene opp inntil 50 låter de kunne, noe som i praksis betydde at “tilfeldig” kunne bety låter innenfor disse totalt 200. Å kunne teksten perfekt på så mange låter, og ikke minst at bandet skal være helt klare til å hoppe inn på alle disse sier seg jo selv at gjør det utfordrende i forhold til innspillingen. Første gang jeg var publikum på innspilling her var vel i 2004/2005, og da varte det faktisk nesten 3 timer. Så de har blitt mer og mer drilla etter hvert, og Ivar Dyrhaug selv snakket om det her i 2009: “Her avslører Ivar Dyrhaug Beat for Beat”.

Hovedpoenget med Beat for Beat er jo strengt tatt ikke konkurransen, men at vi får høre særdeles dyktige artister synge låter vi vanligvis ikke hører fra de. Man skjønner jo fort at de styrer lukenes farge (rødt bytter lag..) etter hvilke artister som har sin “tur” til å synge, og poeng-variasjonene i stor grad handler mer om svarene på bonus-spørsmålene, medley-oppgaven eller lag-på-lag-oppgaven. Det er jo også helt fantastisk å høre artister gjøre deres tilnærmet perfekte versjoner av låter som de fremfører når de har show, musikaler eller konserter. Man kan vel trygt si at det er et promo-vindu i beste sendetid som kan gjøre at publikum får lyst til å høre mer av de i andre sammenhenger. Det gir jo også artister som vanligvis ikke står lengst fremst på scenen, sjansen til å vise seg frem, og ikke minst folk fra helt andre roller eller yrker – en sjanse til å vise en helt annen side av seg selv.

Bandet må også være Norges mest drilla musikere, for uansett om mye er planlagt er det jammen imponerende hvor perfekt de klarer å matche og fylle ut uansett hvilken låt som skulle dukke opp. På innspillingen merker man også hvor ufattelig moro de ser ut til å ha det på jobb 🙂

Innspillingen av Beat for Beat foregår i NRK sitt studio 1 på Marienlyst, og man kan trygt si at NRK er flinke til å planlegge frem i tid for når programmene skal sendes på TV… Artistene snakker jo om hva de holder på med om dagen, eventuelt hva som kommer snart, osv, noe som jo må tenkes igjennom  i forhold til når programmet først kommer på skjermen fra 4-9 måneder senere. Vi var eksempelvis på innspilling av Beat for Beat i april i 2017 hvor det var sendingen som skulle være siste uka før jul – altså da med julepyntet studio – så det var jo litt artig i seg selv…

Billettene til Beat for Beat har tidligere vært gratis, men nå har de valgt å sette billettprisen til 65,- kroner per pers, som strengt tatt er helt greit… Innspillingene for høstens sendinger starter 28. mai og er ferdig 7. juni, billetter kan man skaffe her. Vi har selv foreløpig kjøpt billetter til 31. mai, men vurderer også å ta en kveld til. Et hot tips er vel for øvrig at innspillingen av jule-sendingen for 2018 er 7. juni…

Det er alltid god stemning på innspillingen, og man får jo se en del ting som ikke kommer på skjermen. Det første man legger merke til er nettopp hvor ufattelig proffe NRK er… Det er virkelig ikke noe man glemmer… Et eksempel da vi var på innspillingen for et par år siden var at de endte med å ta en sang på nytt igjen fordi de hadde glemt å fjerne vannglassene som var hentet ut i en pause og sto på et av pianoene. Det kunne man jo selvsagt ikke akseptere at kom med på skjermen 😉 I innspillingen av juleprogrammet nå i fjor så skulle Alexander Rybak spille “Santa Claus is coming to town”, hvor han spilte på fela si… En streng røk i løpet av den siste soloen hans, så de måtte ta det på nytt. I 2. forsøk klarte han å glemme teksten i det andre verset så de startet igjen på 3. forsøk… Helt ærlig var det hele bare festlig å være vitne til, og det ble jo mye latter og moro i salen. Man kan fortsatt høre at Rybak selv nok ville ha spilt inn enda en gang, for han bommer noe voldsomt på første tonen i soloen sin på fela i midten der. Programmet ligger fortsatt i NRK-arkivet, men pga rettigheter er det vel borte derfra et år etter sendingen.

Noen helt magiske musikalske øyeblikk

Det har virkelig vært noen helt utrolige opptredener i Beat for Beat sin nå 19 år lange historie. Dessverre har ikke NRK rettigheter til å ha alle programmene liggende ute på nrk.no, men en god del fantastiske klipp ligger ute på YouTube som jeg vil vise til nedenfor her. Jeg vil for øvrig på det varmeste anbefale å se Ivar Dyrhaugs siste program, hvor det nesten var som en “Hjemme Alene”-fest hvor bare de aller nærmeste ble invitert og man gjør hva man vil og er oppe så lenge man vil…

Nedenfor er noen av de desidert beste eller artigste opptredenene jeg vil anbefale å se 🙂

Gustav Nilsen parodierer Trond Nagel Dahl i en versjon av Piano Man:

Heine Totland & Gisle Børge Styve synger Bohemian Rhapsody:

Linda Kvam synger nesten identisk som versjonen til Janis Joplin – Me and Bobby McGee (opprinnelig fremført av Roger Miller)

Alltid artig når det blir sånn; *kremt* “DEN tar jeg… Fløtt deg fra piano´mitt…”
Stephen Ackles – Great Balls of Fire:

Raske Menn med energisk versjon av November Rain:

Henning Stranden synger “alle stemmene” i We Are the World:

Rein Alexander synger Cinema Paradisio – her er det bare å nyte både stemmen hans, pianospillet til Gisle Børge og saxofonen til Frøydis:

Det er så enormt med klipp liggende på YouTube at man strengt tatt kan bare fortsette og fortsette uten stopp… Så det er i hvert fall bare å kose seg i timesvis med god musikk 🙂 Av de nyeste strålende opptredenene er sist fredags norske versjon av Despacito.

Med det, riktig God Helg folkens 🙂

Blogglistenhits

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: